Viltnaalden kunnen een driezijdige of vierzijdige doorsnede hebben.
In de randen van de viltnaald-kanten zijn inkepingen aangebracht, de weerhaakjes. Achter deze weerhaakjes blijven de vezels van de wol steken en worden ze mee­genomen naar een andere diepte van de te bewerken wol.
Door het heen en weer of op en neer bewegen met de viltnaald in de wol werk/klit je de wol vezels in elkaar. Hierdoor blijven de wol vezels in elkaar ”verklit” zodat het geheel een andere vorm aan kan nemen.
Het werken met de viltnaald wordt prikken, naaldvilten of punchen genoemd.
Het naaldvilten kan op het platte vlak maar ook in 3 dimensionale vorm. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om met de viltnaald aan de slag te gaan.

Welke naalden je het beste kan gebruiken hangt af van welke wol je gebruik en in welke fase je van het naaldvilten zit. De beste viltnaald is voor een ieder heel persoonlijk en het is zeker ook een kwestie van uitproberen.

De grofte/dikte van de viltnaalden kan worden uitgedrukt in gauges.
Hoe lager de gauge hoe grover de naald is, hoe hoger de gauges is hoe fijner de naald.

De viltnaalden kunnen onderling ook enigszins in lengte verschillen maar dit is geen voorwaarde voor kwaliteit of anders!

 

Bij Atelier Anke zijn diverse viltnaalden te vinden. Deze viltnaalden zijn door mijn jarenlange ervaring verkozen boven het grote aanbod welke op internet te vinden is.
Tevens worden deze viltnaalden ook tijdens de workshop en masterclass gebruikt.